DOLAR

32,3462$% 0.29

EURO

35,1386% -0.02

STERLİN

40,9874£% -0.18

GRAM ALTIN

2.307,72%1,34

ÇEYREK ALTIN

3.970,00%0,10

BİTCOİN

2289442฿%2.9906

a

Karadeniz Holding Avrupa’ya yarı fiyatına elektrik üretecek

Ciddi bir enerji krizi ile karşı karışışa kalan Avrupa çözüm yolu olarak yüzer enerji santralleri kiralamak üzere görüşmeler yapıyor.

Bloomberg HT yayınına katılan Karadeniz Holding Enerji Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi, Avrupa Birliği’nin ekonomisi en büyük dört ülkesi ile görüştüklerini aktararak, görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde Aralık’ta Avrupa için elektrik üretileceğini aktardı. Avrupa’da halen elektik fiyatlarının kilovatsaatinin 50 sent olduğunu söyleyen Harezi, kendilerinin elektriğin kliovatsaatini 25 sente üreteceklerini dile getirdi.

Toplam 36 yüzer gezer santral ile 19 ülke ile çalıştıklarını anlatan Harezi, Avrupa ile ilgili gelişmeleri hakkında şunları söyledi:

“Normalde bu ‘powership’ler ile inşaatın zor olduğu adalar, hızlı tedarik gerektiren uzak ve ücra bölgeler için üretim yapıyordu. Ancak Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarının çok yükselmesi ile elektrik fiyatları birden bire 10 hatta 20 katına çıktı. Aynı zamanda kovid nedeniyle alt yapımı yatırımların yapılamaması ile kriz büyüdü. Bununla birlikte Avrupra, hem nükleer hem de kömürden uzaklaşarak yenilebilir enerjiye kaymak istiyordu ama bu kayış aynı hızda olmadığı için savaşın da eklenmesiyle ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya kaldılar. Sahip olduğumuz 6 binmegavatın 2 bin megavatını Avrupa’ya göndermek için AB’de en büyük dört ekonomi ile iletişim halindeyiz” dedi.

Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde gemilerin bazılarının Avrupa ülkelerine bağlanarak onların elektrik fiyatlarının yarısından aza ve bir ay içinde elektrik üreteceğini belirten Hazeri, gemilerin ilgili bölgeye bağlantıktan sonra bir ay içinde elektrik ürettiğini ve Avrupa için de Aralık ayında üretim yapılabileceğini dile getirdi.

Bugün ABD’de elektrik üretimin bedelinin 6 dolar/kilovatsaat, Avrupa’da da 50 sent/kilovatsaat olduğu bilgisini veren Hazeri, kendilerinin 25 sente üreteceklerini ifade etti.

Yüzer tankerlerin başta sıvılaştırılmış doğalgaz veya sıvı yakıtlar olmak üzere çeşitli kaynaklardan elektrik ürettiğini belirten Hazeri, gittikleri bölgelerde yenilenebilir enerji yatırımı yaptıklarını da sözlerine ekledi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0