DOLAR

32,4375$% 0.17

EURO

35,0217% -0.19

STERLİN

41,1072£% 0.29

GRAM ALTIN

2.321,60%0,12

ÇEYREK ALTIN

3.998,00%0,14

BİTCOİN

2293353฿%2.34648

a

“Brexit İngiltere ekonomisine kalıcı olarak zarar verdi”

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Politikası Komitesi eski üyesi Michael Saunders, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının ülkenin şimdi bir kemer sıkma dönemine girmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Saunders, Pazartesi günü Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, “Britanya ekonomisi bir bütün olarak Brexit’ten kalıcı şekilde zarar gördü. Brexit olmasaydı muhtemelen bu hafta bir kemer sıkma bütçesinden bahsediyor olmazdık. Vergi artışlarına ve harcama kesintilerine de ihtiyaç olmazdı” değerlendirmesinde bulundu.

Tecrübeli ekonomist İngiltere’nin AB’den ve gümrük birliğinden ayrılma kararının ülkenin potansiyel ekonomik çıktısını azalttığını ve iş yatırımlarını yıprattığını kaydetti.

Saunders’ın açıklamaları geçtiğimiz hafta İngiliz firmalarının şimdiye dek Brexit’ten olumlu bir sonuç görmediğini söyleyen İngiliz Ticaret Odaları Başkanı Shevaun Haviland’ın açıklamalarını teyit eder nitelikteydi.

Ağustos ayına kadar Para Politikası Komitesi’nde görev yapan ve şu anda Oxford Economics’te kıdemli ekonomist olan Saunders, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın AB ile ticari bağlantılarını geliştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, üretkenliği artırmanın bir yolu olarak eğitimi iyileştirmenin yanı sıra, pandemiden bu yana çok sayıda insanı işgücünün dışına iten uzun vadeli hastalıklardaki artışı düzeltmeye işaret etti.

Saunders ayrıca, Maliye Bakanı Hunt’ın Perşembe günkü mali açıklamasının ekonomiye daha fazla zarar vermesini önleyen önlemleri içermesi gerektiğini de söyledi.

Hunt, şimdiye dek genişleyen bütçe açığını kapatmak için harcamaları kısacağını ve vergileri artıracağını dolayısıyla küçülen ekonomide daha fazla sıkılaşma yaratacağının sinyallerini vermişti.

Eski BOE yetkilisi önerilen politikalar arasında banka rezervleri için kademeli bir faiz oranları sistemi getirilmesi, emeklilik katkı payları üzerindeki en yüksek oranlı vergi mükellefleri için vergi indiriminin azaltılması, mukim olmayan sakinlere açık olan bazı vergi boşluklarının kapatılması ve vergiden muaf temettü gelirlerinin azaltılması yer alıyordu.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0