DOLAR

32,5199$% -0.09

EURO

34,7945% -0.22

STERLİN

40,4592£% -0.15

GRAM ALTIN

2.418,78%-0,45

ÇEYREK ALTIN

4.053,00%-1,16

BİTCOİN

2159501฿%0.15369

a

Mimarlar Odası: Sosyal konut projesi tüm imar planlamalarına aykırıdır

Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (KTMMOB) Mimarlar Odası, TOKİ tarafından yapılması sosyal konut projesinin, “Derinya gibi uzun yıllardır alt ve üst yapı yatırımı yapılmamış, ülkesel fiziki plan çerçevesi yer verilmemiş bir noktaya çıkması, bugüne dek yapılmış tüm imar planlamalarına aykırı” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yetkilileri “yanlış” olarak nitelediği bu adımdan geri dönmeye çağıran Mimarlar Odası, “Bireylerin günlükleri doğrudan yerleşim yeri barınma ihtiyaçları gibi önemli bir sonuç, alelacele projelerle, geri dönülemez zararlar bırakacak bir biçimde plansızca yürütülmemesi gerektiğini” uyarısı yaptı.

Mimarlar Odası,  Başbakan ve TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın birlikte yaptıkları basın toplantısı duyurduklarını “Derinya’ya TOKİ tarafından 236 konutluk sosyal konut yapımı” harekâtını fiilen yazılı görüntüsüyle paylaştılar.

değerlendirme şöyle:

“Sosyal konutların, özellikle dar gelirli yurttaşların, barınma olanaklarının karşılığını verebilmesi için, temel yaşam gereksinimleri içinde, kentsel erişim noktalarında, altyapı ve üstyapısının gelişmiş bileşenlerinin planlanması yer alıyor. Sosyal konutlar sadece barınma ihtiyaçlarını karşılamaktan öte, çevresindeki eğitim, ulaşım, sağlık ve sosyal alanlarla birlikte planlanmalı, özellikle kentliler arasında sınıfsal farklı toplum yaratmadan bir bütün içinde uyumlu ve sürdürülebilir bir hayat sürmesi hedeflenmelidir.

Bütünlüklü yerleşim alanı olan sosyal konutların, tüm bu yapılardan uzak, siyasilerin iki dudağı arasında pratik kararlarla inşa edilmesi kabul edilemezdir. Tüm bunların yanı sıra, söz konusu toplantı yerel mimar, mühendis ve şehir plancılarının bilgisinden uzakta, dışında hizmet veren bir toplu konut idaresi olan TOKİ tarafından sürdürülecek olması geri döndürülemez zararlara yol açacaktır. III. Konut kurultayı bildirgelerinde görüş gibi, TOKİ’nin yaptırdığı aşırı performans projelerinin nihai konusunda duyarsız olup, danışmanlık ortamından yararlanmamaktadır. TOKİ, tarih, estetik, harici kimlik, siluet, kamu ulaşımı ve konut hizmet binaları gibi üretim değerlerine ve konut alanlarına karşı duyarsızdır.

Tüm bu olgular varken ve yıllarca denenmiş ve hüsranla sonuçlanmş TOKİ projesi üzerine bilimsel muhafazalar yapılmakta iken, aynı hayalet bir de Kıbrıs’a ve Derinya gibi uzun yıllar alt ve üst yapı yatırımı yapılmamış, ülkesel fiziki plan çevresinde yer verilmemiş bir noktaya gelinmesi, bugüne dek Yapılan tüm imar planlamalarına aykırıdır.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mete Adanır kabri başında anılacak

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0